"Educar és anar més enllà, però amb la senzillesa del qui sap mirar les coses petites. No calen grans muntatges ni projectes molt ambiciosos, només cal escoltar. Bé… saber escoltar. Escoltar el que et diuen els infants.
Loris Malaguzzi

dijous, 1 de maig del 2014

PRIMER DIA A REGGIO...

Quines ganes tenia de començar el dilluns! Mostrar les escoles, veure els nens i nenes, la realitat i fer moltes, moltes fotos! 

Al mati el Centro Internacional Loris Malaguzzi ens esperava. Allà  pedagogues de les escoles de Reggio ens donaven la benvinguda i ens posaven en situació del naixement de les escoles, de la seva manera de veure la educació i de veure l'infant.

Una cosa que sorprèn, i en positiu, és la gran implicació que tothom demostra. no cal dir que tant les educadores com les pedagogues mostren una gran profesionalitat, una gran constància i dedicació, amb una gran formació i reciclatge. Però hi ha una gran xarxa que va més enllà, una xarxa que inclou  empreses, l'ajuntament i altres institucions culturals, socials i econòmiques que tenen una consciència molt alta de l'educació. Tant de bo, aquí també hagués aquesta concepció ...

Després de dinar, i molt bé, per cert, vam poder visitar el centre i el esperat Atelier Raggio di luce!  Vaig quedaràs meravellada! i vaig agafar moltes, moltes idees! No es podien fer fotos ... però alguna se'n va escapar ...

A la tarda, esperava amb impaciència la visita a la  Nido, l'escola de 0 a 3 anys. Es veritat que ja tenia idea preconcebuda de com eren aquestes escoles, però veure-les en directe no tenia preu. Els ambientes creats eren impressionats, aquesta  capacitat per crear entorns rics amb materials, realment, humils.  I amb la mateixa capacitat d'investigació i   experimentació que pretenen desenvolupar amb els nens i nenes és una capacitat que se'ls hi exigeix ​​a les educadores d 'aquestes escoles. També em resulta interessant com disposen els materiales por tal de provocar en els los infantes la sorpresa, el dinamisme i la sensació de trobar-se coses constantment noves.

Però el que és realment sorprenent és la seva constant obsessió de documentar tot el que van fent amb els infants ja sigui per a treballar el procés amb els nens i nenes propis com per a deixar sin registre i una constància d’allò que es va treballant . El mirar més enllà de la paraula , deia com Loris Malaguzzi.
La documentació és un tema molt interessant en el que vull aprofundir. Aquest estiu faig un curs a Rosa Sensat. Ja us explicaré.


 Aquí deixo algunes fotografies que resumeixen aquest primer  dia d’impressions i meravelles.

                                           







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada