"Educar és anar més enllà, però amb la senzillesa del qui sap mirar les coses petites. No calen grans muntatges ni projectes molt ambiciosos, només cal escoltar. Bé… saber escoltar. Escoltar el que et diuen els infants.
Loris Malaguzzi

dimecres, 24 de juliol del 2013

L'INICI... REGGIO EMILIA


Les escoles de la zona de Reggio Emilia provenen d’una tradició que es va iniciar l’any 1945 quan, després de la segona guerra mundial, es va obrir una escola infantil (0-6 anys) a la zona amb l’esforç de les famílies i algunes educadores. Inspirats per Loris Malaguzzi (1920-1994) es van establir projectes educatius on la dignitat dels infants, el respecte i l’escola fossin les prioritats absolutes.


Dins del marc de les xarxes públiques educatives, el que es pretenia era crear una escola on infants, famílies i educadors/es creessin una comunitat educativa on compartir i crear a partir de les vivències i coneixements de tots plegats. Es considerava l’escola com un organisme viu, en constant creixement, transformació i canvi.

Aquesta idea d'escola, com d’un laboratori ON fer experiències d’aprenentatge significatiu, la seva idea del mestre/educador que acompanya a l’infant en la creació del seu propi aprenentatge, la seva imatge d’infant, actiu, capaç, protagonista i que viu en relació amb els altres, amb l’entorn (fisic, natural i cultural) i amb els materials segueixen vives avui dia i s´`n tot un referent.

Els 3 protagonistes de l’experiència educativa, segons Loris Malaguzzi i els seus col·laboradors, són:

ELS INFANTS
ELS/LES MESTRES
LES FAMÍLIES

Aquest 3 subjectes treballen conjuntament per arribar a aquella confiança i aquell vincle imprescindible per construir una bona relació educativa,on també els ESPAIS i els MATERIALS juguen un paper fonamental dins dels processos d’aprenentatge dels infants (L'espai és el tercer educador).

L’espai ha de ser ACOLLIDOR, organitzat segons uns criteris de funcionalitat i estètics, ens aporta benestar i ha de permetre oferir al mateix temps diferents propostes de joc i de treball, amb un ampli ventall de possibilitats per fer per part de l’infant.

L’organització de les aules per treballar els diferents llenguatges i els espais comuns són també viscuts com espai de relació i aprenentatge (entrades, passadissos, jardí, bany, etc).

L’ATELIER (on treballar els llenguatges manipulatius i plàstics) és una de les característiques de les escoles de R. E.

Loris Malaguzzi volia un mestre amb formació artística en plantilla per trencar amb un saber només pedagogic: gràcies a aquesta innovació, les escoles de R. E.  han pogut desenvolupar un idioma propi i una propia didàctica enfocada cap a la recerca educativa i expressiva a través dels numerosos llenguatges que els infants posseeixen (metàfora dels CENT LLENGUATGES) i que els adults, mestres, poden acompanyar oferint espais adequats i oportunitats de desenvolupament.

Aquests curs 2013-14, la meva intenció es poder visitar aquestes escoles italianes. No dubteu que explicaré la meva experiència!!  ;)


En cambio el cien existe
El niño 
está hecho de cien.
El niño tiene
cien lenguas
cien manos
cien pensamientos
cien maneras de pensar
de jugar y de hablar
cien, siempre cien
maneras de escuchar
de sorprenderse, de amar
 
cien alegrías
para cantar y entender
cien mundos
que descubrir
cien mundos
 
que inventar
cien mundos
que soñar.
El niño tiene
cien lenguas
(y además cien, cien, y cien)
pero se le roban noventa y nueve.
La escuela y la cultura
le separan la cabeza del cuerpo.

Le hablan:
de pensar sin manos
de actuar sin cabeza
de escuchar y no hablar
de entender sin alegría
 
de amar y sorprenderse
sólo en Pascua y en Navidad.
Le hablan:
de descubrir el mundo que ya existe
y de cien
le roban noventa y nueve.
Le dicen 
que el juego y el trabajo,
la realidad y la fantasía,
la ciencia y la imaginación,
el cielo y la tierra,
 
la razón y el sueño,
son cosas
que no van juntas.
Le dicen en suma 
que el cien no existe.
Y el niño dice:
En cambio el cien existe.

Loris Malaguzzi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada